Preskoči na vsebino


Prikaz besedil za podporo ljudskega in mladinskega petja

Prikaz besedil za petje v bogoslužnem prostoru mora zadoščati številnim zahtevam. Doslej se je v ta namen večinoma uporabljalo zaslonsko platno na katerega so projicirana besedila bodisi z uporabo diaprojektorja (vnaprej pripavljeni fotografski diapozitivi) ali računalnika z projektorjem (vnaprej pripravljeni diapozitivi (Powerpoint), ali kako drugače pripravljenimi besedili (MS Word ali PDF dokumenti). Pri uporabi zaslonskega platna lahko naletimo na številne težave. Problematična je namestitev, saj zahteva možnost umika platna, ko ni potrebe, zakrije veliko površino - običajno prezbiterija, vidnost slike je pogojena z razsvetljavo, ta se eskalira z uvedbo reflektorskih svetil, poseben problem povzroča neposredna sončna svetloba, če pade na platno. Novejši projektorji so opremljeni z objektivi majhne goriščne razdalje, kar pomeni, da morajo biti nameščeni zelo blizu platna, po možnosti čim bolj v osi, kar namestitev v mnogočem otežuje. Prav tako je v enem prostoru teško namestiti več kot eno platno. Druga možnost je uporaba TV zaslonov. Tu se izognemo problemu osvetlitve, četudi je treba računati z odbojem svetlobe od odprtih svetil (lestenci). Namesto dveh (platno, projektor) je potrebno namestiti samo eno napravo. Je pa seveda TV zaslon lahko v nekaterih prostorih, predvsem zaradi črne barve in razmeroma velike površine lahko moteč.

Postavitev, ki smo jo aplicirali in je tu na kratko opisana omogoča postavitev več sinhrono delujočih enot za prikaz. Izvedena je lahko z platnom in računalniškim projektorjem ali TV zasloni. Enot za prikaz je v enem sestavu lahko več in so lahko različnega tipa. Vsako enoto upravlja ločen računalnik, sistem omogoča sinhron prikaz na vseh vključenih enotah. Vsi računalniki v sestavu so medsebojno povezani v lokalno mrežo (Wi-Fi)

Prikaz vsebin je izveden v WEB tehnologiji, kar pomeni, da vsebine prikazuje spletni brskalnik (Edge, Mozila Firefox, Google Chrome, ...). Prikazati je torej možno vse, kar zmore prikazati spletni brskalnik. Eden od računalnikov v sestavu je opremljen z programsko opremo spletnega strežnika, da lahko nudi vsebine vsem ostalim sodelujočim napravam.

Za osnovno funkcijo prikazovanja vsebin na posamezni napravi mora biti nameščen spletni brskalnik. Druga programska oprema ni potrebna. Dodatna programska oprema, ki je znotraj opisanega sistema nameščena na vsaki od prikazovalnih enot razširi funkcionalnosti brskalnika tako da iz nadzorne enote upravljamo z sledečimi funkcijami:

  • prižiganje in ugašanje enote,
  • dvig in spuščanje platna in
  • odstiranje in zastiranje slike
  • nadzor nad stanjem naprave (monitor).

S tem omogočimo, da pred očmi javnosti skrijemo vse, kar ni namenjeno prikazu (zagon računalniškega sistema, ...).

Upravljanje sistema poteka iz enega od računalnikov (lahko tablični, pametni telefon, ...), Tudi na računalniku za upravljanje uporabljamo zgolj spletni brskalnik. 

Za pripravo besedil uporabljamo standardna MS Office programa MS Word (urejevalnik besedil) in MS Access (podatkovna zbirka). MS Word služi urejanju besedil, ki se preko posebne programske opreme prenese v MS Access. Tu lahko uredimo zbirke za prikaz, z lastnim potrebam prilagojenim izborom besedil. MS Access z dodatno programsko opremo izdela potrebne datoteke, ki jih namestimo na spletnem strežniku. Besedila razdelimo po logičnih sklopih (kitice), opredelimo prelom vrstic, kot tudi prelom strani, če je besedila v eni enoti preveč. Besedila lahko opremimo s kitarskimi akordi, aplikacija omogoča sprotno transpozicijo.

Za demonstracijske in izobraževalne potrebe je programska oprema naložena na javni spletni strežnik, tako da si lahko delovanje sistema ogledaš v živo.

Aktiviraj oba modula in poskusi:

Ime seje:

Uporaba na:

 

 

Varnostna kontrola: 6 + 4 =

Nadzorni modul vsebuje menijsko vrstico, preko katere izberemo, kaj naj se prikazuje. Besedilo, ki je prikazano v nadzornem modulu, se prikazuje tudi v pasivnem modulu.

 

Povezane vsebine

Lokacija:
Print Friendly and PDF