Preskoči na vsebino


Posvečeno bodi tvoje ime

»Gospod, nauči nas moliti!« Apostoli so prosili Jezusa, naj jih nauči moliti. Očitno niso bili zadovoljni z dolgimi molitvami, ki so jih kot vsi Judje gotovo opravljali tudi sami. Te neskončne molitve niso bile življenjske, niso rojevale pristnega in zaupnega prijateljstva z Bogom. Tako je Jezus na njihovo prošnjo podaril ljudem vseh časov najlepšo molitev, Oče naš. Dodal ji je tudi čudovito katehezo, pouk o molitvi, kot smo brali v evangeliju. Od Jezusa izvemo, da je Bog neskončno svet in nam hkrati tako blizu, kot najbolj ljubeč oče. Bog v svoji neskončnosti zmore vse in za vse ga smemo prositi, kakor otroci sovjega očeta.

Gospodova molitev je »pika na i« celotnemu Božjemu razodetju, ki ga imamo v Svetem pismu, ki je Božja beseda človeku, ki pričuje o ljubezni Boga do človeka. V luči Gospodove molitve in evangelija, ki smo ga brali, dobi današnja nedelja, ki jo Cerkev obhaja kot nedeljo starejših, pa tudi pri nas še posebej kot Krištofova, nedelja voznikov še bolj žlahten pomen; kakor že sicer v luči molitve, povezanosti z Bogom dobivajo vse danosti našega življenja poseben pomen.

Besede molitve, kakršna je očenaš, so tiste besede, ki prve prihajajo iz ust in src mater in očetov na otroke iz roda v rod.

Geslo, ki ga je izbral papež Frančišek za letošnjo nedeljo starejših so besede iz Psalma: »Še v starosti rodijo sadove.«

Danes se veliki sliši o odrinjenih, pozabljenih in osamljenih starejših ljudi. In z druge strani pri starejših samih občutek nemoči in s tem občutek, da niso nikomur v korist ali da so morda celo odveč. Papež v svojem razmišljanju priznava težave, ki jih starost predstavlja tako za posameznike kot za družbo; vendar pa starejše vabi, naj »vztrajajo v upanju« in poudarja, da je dolgo življenje dar za celotno družbo: »Blagoslovljena hiša, v kateri živi starejši človek. Blagor družini, ki spoštuje ostarele.«

Papež vabi starejše, naj se trudijo uresničevati besede iz psalma: naj tudi v starosti prinašajo sadove. Odgovor na to, kaj so ti sadovi imamo z današnjim evangelijem na dlani. Te sadove rojeva molitev. Molitev starejših ljudi je bogastvo, ki ga njihovi mladi potomci ne morejo dobiti nikjer drugje, pa naj bodo še tako polni življenjske moči in podjetnosti. Molitev starejših je nepogrešljivo bogastvo, od katerega bo mogel svet preživeti neštete stiske. Papež pravi tudi, da molitev starejših lahko spreobrača, lahko obrača poti mladih nazaj v smer Boga. Papež kliče starejšim, naj postanejo »obrtniki revolucije ljubezni«, naj osvobodijo svet strašila osamljenosti in demona vojne. S kakšnim orožjem bolj kot z molitvijo.

»Posvečeno bodi tvoje ime.« Kako? Z molitvijo in predvsem z življenjem, kakršno rojeva molitev. To je rodovitnost molitve: ljubezen. Kakor nas nagovarja Krištofova nedelja. Kako naj bo posvečeno Božje ime, če ne z ljubeznijo do bratov in sester. Brez tega je naša molitev nekje na pol poti, neuresničena in nerodovitna. Sadov naše povezanosti z Bogom so lahko deležni bratje in sestre v potrebi; danes nas nagovarjajo misijonarji, ko jim darujemo za nakup vozil, s katerimi pomagajo in lajšajo mnoga trpljenja.

Zato danes prosimo, naj pride Božje kraljestvo in naj se ne ustavi pri nas, ampak se z našim odgovorom na Božjo ljubezen širi naprej.

Franc Likar, župnik

Lokacija:
Print Friendly and PDF