Preskoči na vsebino


Za prepoznavanje Božje navzočnosti je potrebna ponižnost

Dnevi ob koncu meseca junija in začetku julija so v cerkvenem dogajanju zaznamovani z mislijo na duhovnike. Praznik sv. Petra in Pavla je bil dan mašniških posvečenj; s tem praznikom so povezani tudi različni jubileji in obletnice, ki jih duhovniki praznujejo sami ali skupaj z verniki. Za prejeto poslanstvo oznanjevanja evangelija se zahvaljujejo za nazaj in priporočajo za naprej, zavedajoč se, da se v to poslanstvo nihče ne postavi sam, ampak je povabljen in izbran od Boga.

Natanko to je tudi tema današnje Božje besede. V treh berilih srečamo tri može. Ob njih pa nas Bog želi spomniti na tri ovire, na katere je treba računati.

Prvi tak izbrani mož za poslanstvo oznanjevanja je prerok Ezekijel. Ljudje, h katerim ga Bog pošilja, so uporniki, trmastega obraza in predrznega srca. To je za preroka Ezekijela najbolj trd oreh in glavna ovira, pa tudi največji izziv. Niso pa tudi njegov problem: naj poslušajo ali ne, ne bodo se mogli izgovarjati, da preroka, oznanjevalca ni bilo med njimi, da Bog ni mislil nanje.

Drugi mož je Pavel. Njegova težava niso ljudje, h katerim je poslan: njegova težava si je on sam. Težava je občutek nemoči, verjetno tudi telesne nemoči, pomanjkanje telesnega zdravja, zlasti pa občutek nesposobnosti. Gospod ga opogumlja: Ni pomembno, za kašnega se imaš sam, ampak to, da ti jaz dajem moč. Bog Pavla pozna bolje kot se Pavel pozna sam, dobro pozna vse njegove nesposobnosti. In kolikor več je teh nesposobnosti, toliko več bo pač Bog pridal: »Moč se v slabosti spopolnjuje.

Tretji mož pa je Jezus. Težave ima kar z obojim: s seboj in z ljudmi. Je pač tisti, ki je prišel na svet, da vse vzame nase. Težava je najprej on sam – njegovo poreklo. Prihaja iz družine, ki ni kaj posebnega. Kdo sploh ve zanje, še za njihov zakotni Nazaret ve komaj kdo. Tesarjev sin. Jezusovi domačini stopijo predenj s predsodkom: kdo sploh si, kaj se delaš, saj te poznamo, kaj si domišljaš, o tebi vemo vse. Kaj nam boš ti govoril. Da bi se nam Bog razodeval po tem človeku?

Predsodki o oznanjevalcu so najhujša ovira za sprejemanje Božjega oznanila. Zakaj? Jezus namreč v predsodkih svojih rojakov razbere celo njihovo nevero. Predsodki so posledica nevere: »Čudil se je njihovi neveri«, zaključi evangelist Marko. Greh nevere je v tem, da si ljudje ne želijo le oznanjevalca po njihovi meri, ampak - kar je nujno s tem povezano- hočejo tudi Boga po svoji meri. Naj dela čudeže, kot mu jih bodo oni naročali. Mi ti bomo povedali, kako in kaj delaj; če ne boš delal po naše, boš pa odšel. In jezus je res odšel. Kajti: ošabnim se Bog upira, milost pa daje samo ponižnim.

Za prepoznavanje Božje navzočnosti in njegovega delovanja je potrebna ponižnost, ki ne more biti iskrena, če sloni na predsodkih. Smo v letu svetega Jožefa, ki je eden najlepših zgledov ponižnosti. Vse njegovo življenje je zaznamovano s spoznanjem: Bog vse ve bolje od mene. Amen.

Franc Likar, župnik

Lokacija:
Print Friendly and PDF