Preskoči na vsebino


Ljubljen sem!

Božični čas danes zaključujemo s praznikom Jezusovega krsta. Jezus je tudi sam želel prejeti krst, ki ga je ljudem podeljeval njegov glasnik Janez Krstnik. S tem nam sporoča, da je deležen naše usode, ko je postal človek, hkrati pa – kar je še pomembnejše, da smo mi deležni Božje usode, ko pri krstu postanemo Božji otroci. Naša usoda je to, da smo Božji ljubljenci: »Ti si moj ljubljeni sin«, so besede, ki se slišijo pri krstu.

Ti si ljubljeni! To je najgloblja in najveličastnejša resnica o vsakem izmed nas! Prej kot vse drugo, smo od Boga ljubljeni! Ta resnica premaga marsikakšno drugo resnico o nas, tudi tisto, na katero nismo ponosni! Za nas ni nič pomembnejšega kot to, da smo od Boga ljubljeni!

Ali ni, biti ljubljen, največji dar, ki ga tudi ljudje prejmemo drug od drugega? Žena od moža in mož od žene, otroci od staršev in starši od otrok, med prijatelji. Kaj je večjega od tega, da ti drugi sporoči, da si ljubljeno bitje. Ljudje smo si dani drug drugemu prav zato, da bi drug ob drugem doživljali, da smo ljubljeni. Ta ljubljenost pa prihaja od Boga, v njem ima svoj izvor in prihaja do nas.

Kako težko je človeku, ki tega nikoli ne sliši, ki tega nima od koga slišati. Veliko je slučajev, ko mora človek slišati drugačen glas: ti nisi dober, nesposoben si, nimaš denarja, neprimeren si, zato te ne potrebujem, zato ostani brezposeln, slab si, zame si nihče. Kolikim vsak dan zvenijo taki glasovi. Ne prihajajo od Boga, ampak prodirajo skozi meglo sovraštva, sebičnosti, pohlepa in stremuštva. Koliko ljudi zaradi tega, sami sebe devlje v nič, se umika, da jih drugi ne bi gledali v njihovem ponižanju.

Bodimo, v moči svojega krsta, v sporočilu današnjega praznika, glasniki tega glasu, ki prihaja iz neba. Pomagajmo drug drugemu, da bi ljudje med katerimi se gibljemo, slišali in čutili ta glas, prihaja od Boga: ljubljen si. In bodimo hvaležni za vse tiste trenutke, ko smo sami slišali glas, da smo ljubljeni: ko nas je kdo spodbujal in nam dajal poguma, ko so mislil name, molil zame, ko me je kod pohvalil. In iz te hvaležnosti smo lahko posredniki tega sporočila mnogim, ki nam jih bo Gospod poslal naproti prav zato, da jim to povemo.

Ob Jezusovem krstu se je prikazal Sveti Duh. pri krstu prejmemo Svetega Duha. On nas vse življenje očiščuje in usposablja za življenje iz krsta. Usposablja nas za življenje v ljubezni z Bogom in soljudmi. Krst pomeni nov način sobivanja Boga in človeka. V moči krsta se z Bogom drugače razumemo, se z njim lahko drugače pogovarjamo in predvsem z njim drugače živimo. To pa moramo sami v sebi sproti preverjati, se vprašati : Ali sem zato, ker sem krščen, kaj drugačen, kot bi bil sicer?

Franc Likar, župnik

Lokacija:
Print Friendly and PDF