Preskoči na vsebino


Dober ribič zna izkoristiti vsak trenutek

V evangelijih prvih nedelj po končanih božičnih praznikih sledimo začetkom Jezusovega javnega delovanja: Jezusov krst; prejšnjo nedeljo je Janez Krstnik predstavil program Jezusovega delovanja, ko je pokazal nanj kot na Božje jagnje, ki odjemlje grehe sveta. Danes pa je Jezus izbral svoje učence, apostole. Vsak, ki hoče narediti veliko in pomembno delo, poskrbi za dobre sodelavce. To je še toliko bolj pomembno, če želi, da se bo delo, ki ga je zastavil in začel, nadaljevalo tudi po njegovi smrti. Eno izmed osnovnih pravil, kako uspeti, je: izbrati si dobre sodelavce.

 

Ali so bili apostoli dobri sodelavci, dobra izbira za Jezusov projekt? Kakšni so bili apostoli, ko jih je Jezus izbral za svoje sodelavce. Gotovo so bili dobri in sposobni, saj so opravili ogromno delo. Toda, ali so bili takšni že prej, preden jih je Jezus poklical? Zdi se, da prej niso bili kaj posebnega. Največ izmed njih je bilo navadnih ribičev. Očitno se je robiški poklic zdel Jezusu primeren, da si prav med ribiči izbere sodelavce.

Kaj je značilno za ribiški poklic? Kot ribiči so se apostoli naučili biti potrpežljivi in vztrajni v čakanju na ugodno priložnost za ulov, ko so se borili z različnimi vremenskimi neprilikami. Bili so pogumni, ko so se z borno opremo podajali na nevarno genezareško jezero, ki je bilo značilno po tem, da so ga lahko v trenutku prekrili nevarni oblaki in se je razbesnel vihar.

Ribič je človek pravega trenutka. Prava prilika se ne pojavi vsak dan; ko pa se pojavi in kjer se pojavi, jo je treba izkoristiti. Pravi ribič tudi ne sili v ospredje, ker lahko preplaši ribe. Pravi oznanjevalec ostaja v ozadju, saj ne oznanja sebe, ampak Kristusa.

Veliko dni in noči so prebili v čolnih na odprtem morju. Ustvarjali so skupnost.

Jezus je apostole izbral, da bi bili z njim . Apostoli so bili z njim tri leta, noč in dan. Po njegovem odhodu s tega sveta pa so bili z njim tako, kot smo lahko tudi mi – v premišljevanju Božje besede, molitvi, prejemanju zakramentov in v bratski ljubezni z drugimi ljudmi. Vedel je, da se Božje kraljestvo širi po ljudeh, ki so navdušeni, ki enako mislijo in so bratsko povezani

Poklic ribiča je v tem pomenu poklic vsakega kristjana, ne samo apostolov, škofov in duhovnikov, čeprav teh na prvem mestu. Naš poklic je potrpežljivost v pridobivanju ljudi za Boga. Potrpežljivost in vztrajnost sta potrebni med svojimi domačimi.

Lastnost krščanskega poklica je poznavanje trenutkov, ko lahko nekomu posredujemo evangeljsko sporočilo; niso vsi trenutki ugodni in primerni za oznanilo evangelija. In ko imamo priložnosti, ki so ugodni trenutki, jih moramo izkoristiti, ne pustiti, da gredo mimo. Neugodnih priložnosti pa se ne smemo ustrašiti in se obrniti proč; poskusili bomo znova. Na vse to bi kot kristjani morali biti veliko bolj pozorni kot smo.

Prosimo Gospoda, da bi bili dobri pričevalci – dobri ribiči, ki znajo izkoristiti vsak trenutek, da svojim bližnjim približamo Jezusa, o njem spregovorimo in jim ga pokažemo s svojim življenjem.

Franc Likar, župnik

Lokacija:
Print Friendly and PDF