Preskoči na vsebino


Izbira novih članov ŽPS in ŽGS

Na prvo postno nedeljo, 21. februarja 2010, bomo po petih letih spet predlagali in izbrali za nov mandat člane župnijskih pastoralnih svetov (ŽPS) in župnijskih gospodarskih svetov (ŽGS). Današnje Pavlovo pismo Korinčanom govori o različnih darovih in službah znotraj Cerkve, Kristusovega skrivnostnega telesa. Tudi mnogi novejši cerkveni dokumenti ter znamenja časa govorijo ne le o upravičenosti, ampak o nujnosti vključevanja laikov v župnijsko življenje, še posebej v okviru ŽPS in ŽGS. Soodgovornost za župnijo, osnovno celico Cerkve, izvira iz zakramenta sv. krsta in birme.

V cerkvenih skupnostih je dejavnost laikov tako nujna, da brez nje tudi apostolat pastirjev Cerkve večidel ne more imeti pravega uspeha, pravi zadnji koncil. (LA 10). Kristjan je človek, ki čuti z župnijo, s krajevno in vesoljno Cerkvijo in jo sprejema kot svojo družino. Kot njen ud deli z njo vse njeno veselje in skrbi. Škofje in duhovniki se dosedanjim članom ŽPS in ŽGS zahvaljujemo za sodelovanje in spodbujamo, da bi starejši in tudi novi in mlajši sprejeli članstvo v različnih svetih, ustanovah in službah kot dejavni sodelavci v župniji in dekaniji. Vse vernike vabimo in prosimo, da pokažete svojo odgovornost do župnije s tem, da boste iz svoje srede predlagali primerne predstavnike. Izbrane pa spodbujamo, da na to zaupanje odgovorijo in članstvo v ŽPS in ŽGS sprejmejo in vestno opravljajo.

S predlogi za nove člane ŽPS pa vaša naloga ni končana. Prav je, da z izbranimi predstavniki naprej sodelujete in sooblikujete župnijsko življenje. V župniji je veliko dela na oznanjevalnem, bogoslužnem in karitativnem področju. Še posebej zaradi velikega pomanjkanja duhovnikov boste morali verni laiki nekatere dejavnosti v prihodnje prevzeti v celoti.

V letu evharistične prenove v pripravi na slovenski evharistični kongres, ki bo letos 13. junija v Celju, pa vas vse vabimo, da vsi verniki, zlasti župnijski sodelavci, še bolj zaživite iz svete maše. Kristjan je v prvi vrsti evharistični človek. Cerkev in vsak njen ud raste iz evharistije. Cerkev je tam, kjer se kristjani zbirajo okrog oltarne mize in obhajajo mašno daritev. Že prvi kristjani so poudarjali, da brez udeležbe pri sveti maši, zlasti nedeljski, ne morejo živeti. Njihovo prepoznavno znamenje je bilo, poleg molitve in bratske skupnosti, lomljenje kruha (prim. Apd 2,42).

V župniji Ajdovščina bodo volitve v ŽPS in ŽGS zaradi nedelje čaščenja prestavljene na nedeljo, 28. februarja. Prosim vas, da se odzovete pobudam dosedanjih članov ŽPS in ŽGS, ki vas po soseskah nagovarjajo za sodelovanje v obeh svetih v novem mandatu. Več si preberite v drugih zapisih ali v posebni prilogi Oznanil.

Lokacija:
Print Friendly and PDF